Bekir DOĞAN/ Gazeteci Yazar


NATO ve Fuar !

32 ülkenin hükümet ve Devlet Başkanı Türkiye gelecek.. Türkiye, Küresel Diplomasinin Kalbinde: 2026 NATO Zirvesine Ev Sahipliği yapacak bunu fırsata çevirmek gerektiğini düşünüyorum..


2026 yılında Türkiye, dünyanın en önemli siyasi ve güvenlik platformlarından biri olan NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesine ev sahipliği yapacak. Bu tarihi zirve, yalnızca Türkiye’nin uluslararası itibarını pekiştirmekle kalmayacak, aynı zamanda bölgesel ve küresel düzlemde barış, güvenlik ve iş birliğinin geleceğini şekillendirecek bir dönüm noktası olacak.
Diplomaside Prestij, Stratejide Derinlik
Zirvenin Türkiye’de yapılacak olması, NATO’nun 75 yılı aşkın geçmişinde Türkiye’nin oynadığı rolün bir nişanesi niteliğindedir. 1952 yılında NATO’ya katılan Türkiye, Soğuk Savaş’tan günümüze kadar Atlantik güvenliğinin doğu kanadını koruyan en önemli ülkelerden biri olmuştur. Özellikle Karadeniz, Orta Doğu ve Kafkaslar üçgeninde jeopolitik denge unsuru olan Türkiye, bu zirveyle birlikte NATO içindeki stratejik önemini bir kez daha tüm dünyaya gösterecektir.
Güçlü Mesaj: İstikrarın ve İş Birliğinin Merkezi Türkiye
Zirvenin Türkiye’de yapılması, aynı zamanda ittifak üyelerine ve dünya kamuoyuna verilmiş güçlü bir mesajdır: Türkiye, istikrarın ve küresel güvenliğin merkezinde yer almaktadır. Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı, Orta Doğu’daki gelişmeler ve enerji güvenliği gibi kritik konuların gündemde olduğu bir dönemde, Türkiye’nin diplomatik deneyimi ve ara buluculuk kabiliyeti, zirvenin seyrini doğrudan etkileyecektir.
Ekonomik ve Turistik Katkılar
Böylesi üst düzey bir organizasyonun Türkiye’de yapılması, aynı zamanda ekonomik ve tanıtım açısından da büyük bir fırsattır. Zirve süresince binlerce gazeteci, diplomat, uzman ve lider Türkiye’ye akın edecek; bu da ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır. Zirveye ev sahipliği yapacak şehirde oteller, ulaşım ağları, güvenlik altyapısı ve medya merkezleri tam kapasiteyle çalışacak; yerel ekonomi canlanacaktır.
Güvenlik Politikalarında Yeni Sayfa
2026 zirvesinde, NATO’nun genişlemesi, yeni güvenlik konseptleri, savunma sanayii iş birlikleri ve yapay zekâ gibi geleceğin savaş teknolojileri masaya yatırılacak. Türkiye, kendi savunma sanayisinde son yıllarda gösterdiği atılımlar sayesinde bu başlıklarda aktif rol oynayacak; yerli üretim İHA/SİHA , Kaan, Kızılelma, hürjet, hava savunma sistemleri, siber güvenlik projeleri ve bölgesel savunma konseptleri ile NATO vizyonuna katkı sağlayacaktır.
2026 yılını fırsata çevirmemiz gerek ? Niye dersenizç Türkiye Sadece Ev Sahibi Değil, Oyun Kurucu ülke burada Savunma Sanayi Fuarı açarak liderleri fuarı gezdire biliriz, NATO üyesi olmayan ülkelerinde devlet başkanlarını ülkemize getire biliriz.
Bu zirve sadece bir diplomatik etkinlik değil, aynı zamanda Türkiye’nin dünya siyasetinde nerede durduğunu gösteren güçlü bir vitrindir. Türkiye, artık sadece ittifaka üye bir ülke değil; ittifakın geleceğini etkileyen, yön veren, vizyon geliştiren bir aktördür.
2026 NATO Zirvesi, Türkiye’nin bu rolünü pekiştirmek için tarihi bir fırsattır. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek, sadece bugünü değil, gelecek kuşakların güvenliğini ve refahını da şekillendirmek anlamına gelecektir.
Savunma Sanayi Fuarı açarak : Savunma sanayi şirketlerini ülkemize getirerek ekoomik olarak turizmden iyi bir pay kapa biliriz.. Bu sebeple Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugünden ilgilere talimat vermesini ben şahsen bekliyorum..
Savunma Sanayi Fuarı mutlaka açmalıyız hem kendi ürünlerimize hem dünya daki gelişmeleri Türkiye de sergilemeliyiz diyorum..
Hayırlı Cumalar Dostlar