Bekir DOĞAN/ Gazeteci Yazar


NATO ve Birleşmiş Milletler !

Dış işleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye böldürmeyiz, İsrai” içerdeki yandaşlarını desteklemeye devam ederse Türkiye olarak Suriye ye müdahale ederiz,” sözü ne anlama geliyor..


Türkiye NATO üyesi : Türkiye ile İsrail'in Doğrudan Savaşa Girmesini Engelleyen Unsurlar
Diplomatik İlişkiler: Türkiye ve İsrail arasında zaman zaman gerilimler yaşansa da iki ülke ekonomik, ticari ve askeri alanlarda dolaylı iş birliklerine sahiptir.

Türkiye NATO üyesidir. İsrail ise NATO karşısına alamaz:  ama Batı ile yakın ilişkileri vardır. Türkiye’nin İsrail ile savaşması, NATO’yu karmaşık bir pozisyona iter. Avrupa ve ABD NATO üyeliğini yaparsa , İsrail Haritadan silinir, yapmaz ise Bugün Birleşmiş Milletlerin kalmadığı gibi NATO diye bir kurum da kalmaz ! Bu sebeple savaş çok zor !

ABD’nin Denge Politikası: Hem İsrail hem de Türkiye, ABD için stratejik ortaklardır. Washington, böyle bir çatışmanın önlenmesi için baskı yapar. Buna izin vermez, Türkiye – Suriye hava sahasını kapattığı an İsrail Uçakları Suriye gelemez..

İran Faktörü: İsrail'in Suriye’deki en büyük endişesi, İran ve Hizbullah’tır. Türkiye bu denklemin daha çok dışında durur. Bu nedenle çatışma doğrudan değil, dolaylıdır. Hiprit savaş olur.. İstanbul da açılan Savunma Sanayi Fuarı ve yüzde 90 yerli üretim, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bugün kü gücü..!

Suriye’nin Kuzeyi: Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde terörle mücadele ediyor. İsrail ise daha çok İran’ın Suriye’deki üslerine saldırıyor. Bu operasyonlar bazı noktalarda çakışabilir. Suriye Türkiye ile güvenlik anlaşması imzalarsa İsrail bu tarafa bakamaz..

İsrail’in Hava Saldırıları: İsrail’in Şam ve çevresine yönelik hava saldırıları, zaman zaman Türkiye’nin de aktif olduğu sahalara yakın gerçekleşiyor. Bu durum kazara gerilimi tetikleyebilir. Türkiye den sert karşılık görmesi gerektiğini İsrail çok iyi biliyor..

Yeni Bölgesel İttifaklar: Suriye, Rusya ve İran’ın desteğiyle bazı alanlarda daha aktifleşti. Türkiye’nin muhaliflerle olan ilişkisi; İsrail’in ise rejim hedeflerini vurması, sahada karmaşık bir denklem yol açar ki, Türkiye İran değil ! Savunma Sanayi ortada, gücümüz ortada !

Gazze Savaşı'nın Etkisi: İsrail’in Gazze’ye yönelik sert operasyonları, Türkiye’nin sert tepkilerine neden oldu. Bu diplomatik düzlemde tansiyonu artırıyor.

Soğuk Gerilim ve Dolaylı Çatışmalar: Türkiye ve İsrail’in doğrudan karşı karşıya geleceği bir savaş olası görünmüyor; ancak vekil aktörler (milis gruplar, hava sahası gerilimleri vs.) üzerinden dolaylı çatışmalar yaşanabilir.

Sınırlı Sınır Olayları: Yanlış anlama, yanlış hedefleme veya kazara yaşanacak askeri olaylar, kısa süreli krizlere yol açabilir ama büyük savaşa dönüşmez diyorum, diyelim ki oldu. Türkiye Suriye birkaç saat içinde haritadan siler !

Diplomatik Atışmalar: Sert açıklamalar, karşılıklı restleşmeler yaşanabilir ama çoğu kamuoyuna ve iç politikaya yöneliktir. Bugüne kadar da öyle oldu.

Türkiye ile İsrail arasında Suriye merkezli doğrudan bir savaş beklenmemektedir. Ancak bölgede süregelen vekâlet savaşları, PKK , PYD veya diğer terör örgütleri ile savaş bitmez,  hava sahası ihlalleri, Suriye rejimi-İran-Hizbullah üçgeni gibi etkenler tansiyonu her an yükseltebilir. Türkiye, ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda bölgedeki aktörlerle denge siyaseti gütmeye çalışıyor.
İsrail ise doğrudan terör örgütleri ile Suriye Üzerinden Türkiye saldırısını sürdürüyor.. Bunun sonucu İsrail Türkiye savaşı değil, Türkiye ‘nin Suriye de terör savaşı olarak görmemiz gerekiyor..

iyi günler diliyorum