Uyuz vakalarında yüzde 300 artış yaşandı

Uyuz vakaları, son yıllarda artarak halk sağlığını tehdit eden önemli bir sorun haline geldi.

SAĞLIK 31.12.2024 16:47:00 4447 0
Uyuz vakalarında yüzde 300 artış yaşandı

Uzman Doktor Mustafa Muhammet Erkek, vakalardaki artışın yalnızca bireysel hijyenle açıklanamayacağını, ekonomik kriz, kalabalık yaşam alanları ve sağlık sistemindeki eksikliklerin bu yayılımın temel nedenlerini oluşturduğunu ifade etti.

Uzman Doktor Mustafa Muhammet Erkek, Türkiye’de son yıllarda artan uyuz vakalarına dikkat çekerek, ekonomik kriz ve yetersiz hijyen koşullarının hastalığın yayılmasını hızlandırdığını söyledi. “Uyuz yalnızca bireysel değil, toplumsal bir sorundur ve etkili tedbirler alınmazsa halk sağlığını daha büyük ölçekte tehdit edecektir” diyen Erkek, çözüm önerilerini sıraladı.

Uyuz toplum sağlığını tehdit ediyor

Elips Haber’den Ateş Çatıkkaş’a konuşan Dr. Mustafa Muhammet Erkek, uyuz hastalığındaki artışın çarpıcı istatistiklerle net bir şekilde ortaya konduğunu belirterek, vakaların yalnızca bireyleri değil, toplumu bir bütün olarak tehdit ettiğini ifade etti. Erkek, “Son beş yılda uyuz vakalarında yüzde 300 artış yaşandı. Bu artış, uyuzun yalnızca kişisel bir hijyen problemi olmadığını, toplumun genel sağlığını etkileyen bir sorun haline geldiğini kanıtlıyor. Kalabalık yaşam alanlarında hastalığın yayılma hızı çok daha yüksek ve bu durum, zincirleme şekilde yeni vakaların ortaya çıkmasına neden oluyor” diye konuştu.

“Ekonomik zorluklar ve hijyen eksikliği sorunun temelini oluşturuyor”

Hastalığın yayılmasında ekonomik zorlukların büyük bir etkisi olduğunu vurgulayan Dr. Erkek, ekonomik krizle birlikte hijyen koşullarının kötüleştiğini, bunun da hastalığın hızla yayılmasına zemin hazırladığını belirtti. Erkek, “Ekonomik sıkıntılar, insanların temel hijyen ürünlerine erişimini kısıtlıyor. Temizlik bir ihtiyaçtan ziyade lüks haline gelmiş durumda. Bunun yanı sıra, kalabalık ve hijyenik olmayan yaşam alanlarında insanlar aynı eşyaları kullanmak zorunda kalıyor. Bu da hastalığın yayılmasını hızlandırıyor” ifadelerini kullandı.

“Tedavide yaygın hata: Yalnızca hastayı tedavi etmek

Dr. Erkek, uyuz tedavisinde sık yapılan bir hataya değinerek, yalnızca hastayı tedavi etmenin yeterli olmadığını ifade etti. Uyuz hastasının yakın çevresinin de tedaviye dahil edilmesi gerektiğini belirtti ve aksi halde hastalığın tekrarlayarak hem bireyler hem de sağlık sistemi için daha büyük bir yük oluşturduğunu vurguladı.

Uyuz hastalığının belirtileri arasında kaşıntının yaygın olduğunu ve bunun genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, bel, göğüs, kalça gibi bölgelerde görüldüğünü aktaran Erkek, yanlış ilaç kullanımının ciltte farklı sorunlara yol açabileceğini belirterek tedavinin mutlaka dermatolog gözetiminde yapılması gerektiğini ifade etti.

“Devlet daha aktif rol oynamalı”

Dr. Erkek, uyuzla mücadelede Sağlık Bakanlığı’nın daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini belirtti. Hijyen ürünlerine erişimin kolaylaştırılması, toplu yaşam alanlarında düzenlemeler yapılması ve toplumun bilgilendirilmesi için kapsamlı kampanyalar başlatılması gerektiğini söyledi.

"Toplum bilinci artırılmalı"

Son olarak, bireysel ve toplumsal farkındalığın uyuzla mücadelede önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Erkek, halk arasında hastalıkla ilgili yanlış bilgilerin yaygın olduğunu ve doğru bilgilendirmenin hastalığın önlenmesinde kritik rol oynadığını ifade etti. Kişisel hijyene özen gösterilmesi ve hastalık şüphesi durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini hatırlattı.

 

Kaynak: https://www.elipshaber.com/uyuz-vakalarinda-yuzde-300-artis-uyuz-nedir-belirtileri-neler

Anahtar Kelimeler: vakalarında yüzde artış yaşandı
Yorumlar (0)

ŞEYH ŞAMİL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

BG Grup Başkanı Özçoban: Cumhuriyet, Modern Türkiye’nin Mayasını Oluşturmuştur

KGK: Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacak

Özdemir'den kutlama mesajı

A. Necip Günaydın’ın Cumhuriyet Bayramı Mesajı

TEMELSİZ DUVAR CADDEDE KAYMAYA NEDEN OLDU.

SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ’NDE FİLİSTİN FARKINDALIĞI PROJESİ

Bıyıkoğlu Dünya Şampiyonu Oldu.

Çevgan, Anadolu'da yüzlerce yıl sonra yeniden oynanmaya Sivas'ta başlamıştı.

(VİDEOLU HABER) HAFTA SONU 3 YENİ PARK HİZMETE AÇILDI…

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı yapıldı

Ortak kullanım için protokol imzalandı

  • Perşembe 13.1 ° / 2.8 ° Güneşli
  • Cuma 16.3 ° / 4.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.2 ° / 5 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 10 6 0 4 12 22
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 4 1 5 4 17
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
7.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
10.KOCAELİSPOR 10 3 5 2 -4 11
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 10 2 4 4 2 10
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4