Türkistan’da bilinçli soykırım uygulanıyor

Cumhuriyet Üniversitesi’nde Kopuzdan Saza Türk Âşıklık Geleneği konferansı düzenlendi.

GÜNDEM 30.12.2019 22:11:00 1854 0
Türkistan’da bilinçli  soykırım uygulanıyor

Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Lehçeleri Araştırma Geliştirme Kulübü tarafından Kopuzdan Saza Türk Âşıklık Geleneği konferansı düzenlendi.

Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Rektör Alim Yıldız’ın eşi Emine Yıldız, Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü Oğuz Lehçeleri Anabilim Dalı Başkanı H. İbrahim Delice, kulüp danışman hocası Dr. Öğr. Üyesi Onur Balcı, konuşmacı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Aydın, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan kulüp danışman hocası Dr. Öğr. Üyesi Balcı, “Âşıklık geleneği milletimizin tarih sahnesine çıktığı ilk andan bugüne kadar gelmiş olan geleneklerimizden biridir. Tasavvuftan aşka, gurbet acısından evlat acısına, vatandan bayrağa kadar pek çok konu bu geleneği sürdürenler tarafından konu edinilmiştir. Toroslarda Dadaloğlu, Erzurum’da Emrah, gönül gözüyle gören Veysel ve hepsinin üstünde Ulu Ozan, Oğuzların Bilgini Dede Korkut bu geleneğin temsilcileridir. Milletimiz tarih boyunca ozanlarımızın ve ezanlarımızın susmaması için çaba göstermiştir. Ancak bugün Doğu Türkistan’da ozanlarımız da ezanlarımız da susturuluyor. Her zaman Türklüğe ve İslamiyet’e düşman olan zihniyet bugün Doğu Türkistan’da bilinçli bir soykırım uyguluyor. Biz de bugünkü programımızı Doğu Türkistan’a ve Doğu Türkistan’ın ulu ozanlarına armağan ediyoruz” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Balcı’nın konuşmasının ardından konferansa geçildi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Aydın Sivas’ın önemli şahsiyetleri arasında yer alan İhramcızâde İsmail Hakkı Toprak, Âşık Veysel, Kul Himmet ve Pir Sultan Abdal’a değinerek konuşmasına başlarken ayrıca Sivas’ın Selçukluların ve Danişmentlilerin önemli merkezlerinden biri olduğunu hatırlattı.

Doç. Dr. Aydın, “Kurucu atamız, Anadolu ve Balkanların Türkleşmesini ve Müslümanlaşmasını sağlayan Ahmet Yesevi Hazretleri de bir ozandır. Divan-ı Hikmet’in girişinde bakın neler söylüyor: Bismillah deyip beyan ederek hikmet söyleyip/Talep edenlere inci cevher saçtım ben. Allahtan yardım istiyorlar ve günahtan kaçınmak için girizgâh yapıyorlar. Daha sonra Peygamber Efendimize salavat getiriyorlar” dedi.

Âşıkların yüksekokul eğitimi alanlarının olduğunu, genelde ise ümmi veya en fazla ilkokul derecesinde eğitim görmüş kişiler olduğunu söyleyen Doç. Dr. Aydın âşıklık geleneğinin Türkistan coğrafyasında Dede Korkut’la ve Ahmet Yesevi ile başladığını kaydetti.

Doç. Dr. Aydın, “Ahmet Yesevi’nin de kabrinin bulunduğu yer Kazakistan’da Türkistan eyaletindir. Ne ozanlar ne Ahmet Yeseviler orada yetişmişler. Aynı Sivas’ın manevi mihmandarı, Alpereni olan Abdülvahap Gazi gibi onlarca Alperen yetiştirmiştir. 99 bin Alpereni olduğu rivayet edilir. Onları Anadolu ile Balkanlara göndermiştir. Biz aşıkları sadece türkü söyleyen, saz çalan kişiler olarak göremeyiz. Yeri gelmiş imam olmuşlar, modern tıbbın olmadığı dönemlerde halk sağlığıyla ilgilenmişler ve yeri gelmiş kahraman olmuşlar” diye konuştu. /Sultan Şehir/

BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

Sivas ses getirecek

Kampanyaya destek istedi

"Cumhuriyet döneminin en büyük altyapı hamlesini gerçekleştireceğiz"

SİVAS'A DEĞER KATACAK PROJE HAYATA GEÇECEK

TEŞEKKÜRLER ADEM BAŞKANIM

ESTAŞ’ı tebrik ediyoruz

Kurbanlık alırken dikkatli olun!

STSO sayesinde Divriği’yi gezdiler

Borsa Meclisi toplandı

Camiler, sevgi merkezleridir

Bozyiğit: "Başarılarımızı, Açı Eğitim Kurumları çatısı altında sürdüreceğiz"

  • Perşembe 16.1 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 19.9 ° / 6.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 13.7 ° / 6.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50