Tarım arazileri imara yeniliyor

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Sivas’ta bilinçsiz sulama yapılması, imar değişikliği ve veraset gibi nedenlerle tarım arazilerinin yüzde 17.8 oranında azaldığını söyledi.

GÜNDEM 12.12.2022 12:24:00 2953 0
Tarım arazileri imara yeniliyor

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, tarım arazilerinin korunması için ek kanunlar çıkartılması gerektiğini belirtip, "Kuraklıktan dolayı çölleşme, sanayileşmenin tarım arazilerinin üzerine açılması, hobi bahçelerinin yapılması tarım arazilerini kaybetmemize neden oluyor. Sivas’tan örnek vermek gerekirse Kızılırmak havzası gibi birinci sınıf tarım arazilerini imara açtılar. Bu alanlar imara açıldığında tarım arazileri küçülmeye başladı. Biz bu toprakları torunlarımızdan ödünç aldık. Bizim tarım arazilerimizi korumamız gerekirken sadece betonlaşmaya değer vermiş olduk. Bu durum Sivas’ta da yaşanıyor, diğer illerde de yaşanıyor. 

Erozyonunda büyük etkisi var, bilinçsiz tarımın yapılması, tarımda kimyevi gübrenin kullanılması, zirai ilaçların kullanılması, sarma sulamaların kullanılması, verasetten dolayı tarım arazilerinin bölüşülmesi sonucu arazilerin küçülmesi Türkiye’de olduğu gibi Sivas’ta da tarım arazilerinde büyük bir küçülme oldu. Bunun sonucunda da çiftçimiz alternatif olarak dağlık alanlardaki hazine arazilerinde ekim yapmaya başladı. Yani bir taraftan hor kullandığımız tarım arazileri varken diğer taraftan da arazi aramaya başlıyoruz” dedi.
 


“Tarım arazilerini imara açmayalım"
Çetindağ, mevcut tarım arazilerini korunması gerektiğini belirtip, “Birinci sınıf tarım arazilerini ne sanayileşmeye ve yerleşim yerlerine açmayalım. Hayvancılıkla ilgili Avrupa birliği projeleri var. Birinci sınıf tarım arazilerinin ortalarına ahır yapımı izni veriliyor. Vatandaş bu alanda 5-6 yıl hayvancılık yapıyor. Daha sonra ahırı terk edince o topraklar geri dönüştürülemiyor. Tarım arazilerini korumak için her türlü kanunu çıkartıp yerleşim yerlerine açmamalı, tarım dışı kullanılan alanlara imar izni verelim. Elimizdeki tarım arazilerini imara açmayalım buraları koruyalım. Dünyada pandemiden sonra tarımın ne kadar önemli olduğunu gördük. Elimizdeki mevcut tarım arazilerine lütfen sahip çıkalım” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: Tarım arazileri imara yeniliyor
Yorumlar (0)

ŞEYH ŞAMİL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

BG Grup Başkanı Özçoban: Cumhuriyet, Modern Türkiye’nin Mayasını Oluşturmuştur

KGK: Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacak

Özdemir'den kutlama mesajı

A. Necip Günaydın’ın Cumhuriyet Bayramı Mesajı

TEMELSİZ DUVAR CADDEDE KAYMAYA NEDEN OLDU.

SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ’NDE FİLİSTİN FARKINDALIĞI PROJESİ

Bıyıkoğlu Dünya Şampiyonu Oldu.

Çevgan, Anadolu'da yüzlerce yıl sonra yeniden oynanmaya Sivas'ta başlamıştı.

(VİDEOLU HABER) HAFTA SONU 3 YENİ PARK HİZMETE AÇILDI…

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı yapıldı

Ortak kullanım için protokol imzalandı

  • Cumartesi 17.2 ° / 5 ° false
  • Pazar 17.7 ° / 4.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 17.5 ° / 6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 10 6 0 4 12 22
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 4 1 5 4 17
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
7.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 11 3 4 4 3 13
10.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
11.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4