Stres, tiroid hastalığını tetikliyor

Stres, tiroid hastalığını tetikliyor

GÜNDEM 9.06.2021 10:06:29 716 0
Stres, tiroid hastalığını tetikliyor

Çağın hastalığı olan stres beraberinde birçok hastalığı getirdiğine dikkati çeken uzmanlar, özellikle stresin, tiroid hastalığını da tetiklediğini öne sürdü.

İSTANBUL (İGFA) - Trafik, kalabalık, yoğun iş temposu, sorunlu ikili ilişkiler gibi günlük hayatta mücadele edilen her şey stresi tetikliyor.

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri, Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, başta tiroid olmak üzere tüm endokrin organların, kadınlarda yumurtalıklar ve meme; erkeklerde prostat bezinin stresten çok fazla etkilendiğini dile getirdi. Tiroid bezinden T3 ve T4 isimli hormonlar salgılanarak, stresin bu hormonların salgı ritmini bozduğunu anlatan Ayşan, "Aşırı hormon salgısı, günlük hayatımıza endişe, terleme, kilo kaybı, uyku bozuklukları olarak yansıyor. Yetersiz hormon salgısında ise hasta kilo alıyor, halsizlik, bitkinlik, isteksizlik, depresyon, aşırı uyku isteği, kabızlık, şişkinlik sorunları yaşayabiliyor. Saç dökülmesi ve cilt kuruluğu da strese bağlı olarak ortaya çıkan hormonal salgı ritminin bozulmasının sonuçlarıdır" dedi.

Strese bağlı tiroid hastalıklarının kadınlarda daha çok göründüğünü ifade eden Prof. Dr. Ayşan, ileri yaş, kalp, tansiyon, şeker hastalığı gibi ek hastalıkların varlığı da durumdan daha fazla etkilenilmesine neden olabildiğini kaydetti.

BU MESLEK GRUPLARI DİKKAT!

Yapılan işin de stresle ilişkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Ayşan, “Finans, bankacılık ve ekonomiyle uğraşan kişiler stresten çabuk etkilenir. Doktorlar da çabuk etkilenen meslek grupları arasında yer alıyor. Strese girmede yapılan iş ve bu işin riskleri, potansiyel sonuçları elbette önemli. Ancak daha da önemli olan nokta kişinin vücudunun strese vereceği cevap ile stresi kontrol edebilme gücü ve becerisidir” dedi.

Anahtar Kelimeler: stres tiroid hastalığını tetikliyor
Yorumlar (0)

New York’ta Türk-Amerikan medya dostluk gecesi

Sivas Belediyespor Yönetiminden Özbelsan A.Ş.’ye Ziyaret

(VİDEOLU HABER) TECER TAŞ OCAĞINDA İLK PATLAMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ…

Çiçek’ten Arslan’a tam destek

Kur’an-ı Kerim Dersini Seçen Öğrencilere TDV’den Anlamlı Hediye

Kadim Dostlar Hasret Giderdi… Usta Gazeteci “Sivas’ı” yazdı

Vali Şimşek’ten 4 Eylül Sivas Kongresi’nin 106. Yıl Dönümüne Anlamlı Mesaj

( VİDEOLU HABER) Sivas Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden muhteşem çalışma

Sivas Belediye Başkanı’ndan Temizlik Çağrısı: “Çöplerimizi Konteynere Atalım”

Başkan Adem Uzun, 2. Geleneksel Arif Kama Karakucak Güreşleri’nde Hemşehrileriyle Buluştu

Sivas Belediyesi Zabıta Ekipleri, Yaz Aylarında Gece Denetimlerini Sürdürüyor

Sivas’ta Yaratıcı Zeka Bilimleri, Sosyal Etkinlik ve Gelişim Merkezi Hizmete Açıldı

  • Salı 22.1 ° / 19.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 22.2 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Perşembe 21.4 ° / 17.5 ° Şiddetli yağmurlu

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 5 10
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
8.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
9.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
12.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
13.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
14.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
15.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0