Sivas Kemik Tarağına Tescil

Sivas Kemik Tarağı, Türk Patent ve Marka Kurumundan (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Kemik tarak ile birlikte Sivas’ın tescilli ürün sayısı 21’e ulaştı.

2.05.2023 15:31:00 1295 0
Sivas Kemik Tarağına Tescil

İlimizin önemli el sanatları arasında yer alan ve geçmişten günümüze bir değer olarak ulaşan Sivas Kemik Tarağı, Türk Patent ve Marka Kurumundan (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Kemik tarak ile birlikte Sivas’ın tescilli ürün sayısı 21’e ulaştı. 

İlk olarak 1997 yılında Sivas Belediyesi’nin girişimleri ile Sivas El Halısının tescil edildiği Sivas’ın coğrafi işaretli ürünlerine son olarak kemik tarak da eklendi. Bu yılın ilk tescil haberi Ocak ayında Altınyayla Tonus Köftesi’nden gelmişti. Aradan geçen 4 aylık zaman diliminde bir sevindirici haber de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 19.01.2022 tarihinde tescil başvurusunda bulunduğu kemik tarağın tescillenmesi ile yaşandı. 

Yapımında büyükbaş ve küçükbaş hayvan boynuzu kullanılan kemik tarağın tescil haberi zanaatkârları da mutlu etti. 

“DEĞERLERİMİZİN EN KISA SÜREDE TESCİL EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Kemik tarağın yapımının zor ve zahmetli olduğunu ifade eden Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, asırlardır süregelen bir el sanatının ilimiz adına tescil edilmesinin memnuniyetini yaşadığını söyledi. Sivas’ın çok sayıda tescile hazır ürünü olduğunu ve başvurularının yapıldığını belirten Vali Şimşek coğrafi işaretin de önemine değinerek “Türk Patent ve Marka Kurumu, ülkemizdeki yöresel ürünleri geleneksellik ve kalite açısından değerlendirerek, ürünlere tescil işareti veriyor. Bu son derece önemli. Çünkü tüketiciler ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini coğrafi alan bağlantısını görerek yerinden kaliteli ve garantili bir şekilde tedarik etmiş oluyorlar” dedi. 

Coğrafi işaret alan ürünlerin ilin markalaşmasında da önemli bir etken olduğunu dile getiren Vali Yılmaz Şimşek, “Bir kentin coğrafi işaretli ürünleri o kent ile anılmasını ve şehrin markalaşmasını sağlıyor. Kültür ve kültürün bir yapıtı olan coğrafi işaretli ürünler, kendisini ve bölgesini tanıtarak markalaşmaya destek oluyorlar. Coğrafi işaretli yerel ürünler turizm potansiyelini yükseltmede ve turist çekmede de oldukça etkili. Çünkü herkes her şeyi yerinden almak istiyor. Bu nedenle yerel üretime ve kırsal kalkınmaya destek olan ürünlerimizin coğrafi işaret alması, geleneksel bilgi ve kültürel değerleri muhafaza etmede, turizme katkı sağlamada ve ürün taklitçiliği ile mücadele etmede de önem arz ediyor” dedi.

Sivas’ın tarihi ve kültürel özellikleri ile öne çıktığını anımsatan Vali Şimşek, “Bu potansiyele el sanatlarımızı, yöresel lezzetlerimizi de eklediğimizde daha güzel sonuçlar alıyoruz. Bu nedenle markalaşma yolunda coğrafi işaretlerimizi biran önce almak istiyoruz. İlgili kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, ilçelerimiz hatta köylerimiz yörelerine özgü değerlerini mutlaka muhafaza altına almalıdır. Bizlerde Valilik olarak bu süreci yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kemik tarak yapımını il genelinde yaygınlaştırmak istediklerini de belirten Vali Şimşek, tescili yapılan kemik tarağın başvurusunda ve başvuru takibinde emek verenlere de teşekkür etti. 

KEMİK TARAK, SAÇ SAĞLIĞINI KORUYOR

Sivas Kemik Tarağı; büyükbaş ve küçükbaş hayvan boynuzu kullanılarak yapılıyor. Üretiminde genellikle tosun, öküz, manda ve koçboynuzu kullanılıyor. İnsan sağlığı için faydalı ve doğada geri dönüşümü olan kemik tarak, boynuzda bulunan keratinden dolayı saçta kepeklenmeyi ve elektriklenmeyi önlüyor. Kemik taraklar hücreleri canlı tutarken aynı zamanda bakteri oluşumunu da engellediği için saç sağlığını da koruyor.

Anahtar Kelimeler: Sivas Kemik Tarağına Tescil
Yorumlar (0)

Adem Uzun, biçerdövere binerek ilk hasadı yaptı

YKS’de Türkiye İlk Bine Giren Sivaslı Öğrencilerden Başkan Uzun’a Ziyaret

Sivas’ta Tarımın Geleceği Masaya Yatırıldı: Tarım Ticaret Merkezi Projesi Detayları Paylaşıldı

Sivas’ta 2025 Genel Tarım Sayımı İçin Personel Eğitimi Düzenlendi

Şimşek, Sivas basınının güçlü sesi Sultan Şehir’i ziyaret etti

Sivas OSB’ye Anlamlı Anıt: "Demir Döven İşçi Heykeli"

Sivas Kent Konseyi Başkanı A. Necip Günaydın’ın Basın Bayramı Mesajı

BAŞKAN UZUN’DAN 24 TEMMUZ BASIN BAYRAMI MESAJI…

Başkan Karakaya’dan 24 Temmuz Basın Bayramı Mesajı

Başkan Adem Uzun, “Mahallede Şenlik Var” Etkinliğinde Çocuklarla Buluştu

Sivas Numune Hastanesi Palyatif Bakım Ünitesi, Hastalara ve Yakınlarına Umut Oluyor

MÜSİAD Sivas Heyeti, OSB Müdürü Adem Kehçi ile Sanayi İş Birliğini Görüştü

  • Pazar 34.7 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 36.6 ° / 18.8 ° Güneşli
  • Salı 36.9 ° / 20.5 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2