SAADET’TEN “YERLİ MALI” AÇIKLAMASI

SAADET’TEN “YERLİ MALI” AÇIKLAMASI

GÜNDEM 15.12.2021 15:39:00 1289 0
SAADET’TEN “YERLİ MALI” AÇIKLAMASI

Saadet Partisi Sivas Kadın Kolları Başkanı Mihriban Geldi, 12-18 Aralık Yerli Malı Haftası dolayısıyla kent meydanında açıklamalarda bulundu.

Ülkemizde yıllardır “Yerli Malı Haftası” adıyla sadece okullarda kutlanmaktan öteye gidemeyen bu günün asıl adının “Tutum Yatırım ve Yerli Malı Haftası” olduğunu ifade eden Geldi; “Bugün burada olmamızın sebebi, yerli malının önemini vurgulamanın yanında aynı zamanda tutum ve yatırımın da yerli olması gerektiğine dikkat çekmektir. Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda Türkiye, savaştan ağır yaralı çıkmış fakir ve çağın gerisinde kalmış, sanayileşmemiş bir ülkeydi. Bu durumun kısa süre içinde düzenlenmesi için iktisat kongreleri yapıldı. Ülkenin dört bir yanından sanayiciler, büyük çiftçiler toplantıya katıldı. Toplumsal üretimde yerli malı kullanılmasına karar verildi. İthalatın azaltılması, mümkün olduğunca yerli üretimin kullanılması teşvik edildi. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü 1929 yılında mecliste yaptığı konuşmada “ülke ekonomisinin gelişmesi için yerli malı üretimi ve tüketiminin önemine dikkat çekti.” İşte bu konuşmanın yapıldığı 12 Aralık ve o günü takip eden bu hafta Tutum, Yatırım ve Yerli Malı Haftası olarak kabul edildi. Bir insan tutumlu davranma alışkanlığını küçük yaşlardan itibaren kazanır. Tutumlu davranış alışkanlığını kazandıktan sonra bunu hayat boyunca başarıyla uygular. Okul dönemlerinde zamanı bile tasarruflu yani dengeli kullanmayı öğrenen çocuklar bu alışkanlıklarını ömürleri boyunca bırakmazlar. Bu yüzden bir insana küçüklükten itibaren tasarruf eğitiminin verilmesi ve bu alışkanlığın kazandırılması gerekir” dedi.

Tutumlu olma ile cimriliğin karıştırılmaması gerektiğini kaydeden Geldi, “Tutumlu olmak, insanın para ve eşya gibi değerli maddeleri kullanırken kendi ihtiyacı kadarını kullanıp aşırıya kaçmaması anlamına gelir. Cimrilikle karıştırılmaması gerekir. Tutumlu insan, parasını ve eşyasını ve çağımızın en önemli sorunu haline gelen zamanı bile boşa harcamaz. Her şeyi düzenli ve gerektiği biçimde kullanır. Hayatını verimli bir şekilde devam ettirir. Yatırım, birikim, tutumluluk sadece insanların hayatını değil, devletleri de etkileyen bir unsurdur. İnsanların davranışı devletleri, devletlerin tutumu da milletini etkilemektedir. Devletler de tıpkı insanlar gibi gelir gider dengesine göre varlıklarını sürdürebilir. Bu dengenin sağlanması için gereken şey, uzun vadeli planlar yaparak yatırımları buna göre değerlendirmek, elde bulunan para ve değerli eşyayı doğru bir şekilde kullanmaktır. Bir devlet bunu düzenli bir şekilde uygularsa kalkınmasını sürdürür ve diğer devletlere bağımlı kalmaktan kurtulur.  Bugün; Yerli malı dediğimizde aklımıza sadece mandalina portakal değil, yerli ve milli sanayimiz geliyor. Yerli üretim kaynaklarımız geliyor.  Bir bir satılan fabrikalarımız, özelleştirmelerimiz ve bunun yanında ülkemizin tüm zenginliğine rağmen ithal ederek tükettiğimiz bakliyatlarımız geliyor. Bir ülkenin zenginliği ancak ve ancak milli gelirini kendi faydasına kullanması ile mümkündür” açıklamasında bulundu.

“Tutum, Yatırım ve Yerli Malı Haftasının amacı, milli kaynakların milli teşebbüsle işletilmesidir” diyen Geldi, “Bu hafta okullarda tüketim maddelerinin iç pazardan karşılanmasının ekonomimizi olumlu etkileyeceği üzerine konuşmalar yapılır. Bizler buradan seslenmek istiyoruz, bu mesele yalnızca okullarda şiir okunup kutlanmanın ötesine geçmelidir. 2021 yılında geldiğimiz nokta şunu gösteriyor, bu hafta kutlama yapılarak değil oturup düşünülerek değerlendirilmesi gereken bir haftadır.  Yerli malı kullanımı ile kalkınmak, markette menşei yabancı olmasına rağmen ‘yerli üretim’ etiketiyle pazar oluşturulmasına benzemez. Yerli üretim ile gelişmek, çiftçimizin gülmesi, tarlalarımızın canlanması, fabrikalarımızın açılarak ürettiklerimizin pazar bulması ve halkımızın da ülkemizin vatanımızın malına sahip çıkması ile hayat bulur. Bir kez daha vurguluyoruz ki;  bizler ülkemizin kadınları olarak mutfağımızda kendi tarlalarımızın mahsulünü kullanmak istiyoruz. Bizler, yavrularımıza ithalatın ne demek olduğunu anlatmak değil, ülke zenginliklerimizden bahsetmek istiyoruz. Ve bizler Saadetli kadınlar olarak, bu konunun üzerinde duracağımızı buradan ilan ediyoruz. Çünkü bizler, yerli üretim yerli tüketim ve milli kalkınmanın hayat bulması için çalışıyoruz. Ülkemizin Saadet’i, dışarıda değil yine ülkemizin kendi elindedir” ifadelerini kullandı. /SULTAN ŞEHİR/

Anahtar Kelimeler: SAADET’ “YERLİ AÇIKLAMASI
Yorumlar (0)

“Bir Elde Sen Uzat”tan muhteşem program

KALDIRIM İŞGALİNE 1 MİLYON TL’Yİ AŞAN CEZA…

Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, TDBB'de

Sermaye Piyasalarında Güçlü İsim: Akdaş Halk Yatırım’ın Başında

Sivas Tarımının 10 Yıllık Emekçisi Seyit Yıldız, Ankara’ya Tayin Oldu

Yatırım, Üretim, İstihdam: BG Grup’a Vekil Toy’dan Tam Destek

Burak Özçoban, Sivasspor Yönetimiyle Vali Şimşek’i Ziyaret Etti

Görgen: “Sanal Kumar Türkiye’nin En Sessiz Krizi Haline Geldi”

Sivas’ın Altyapı Yatırımları İçin Kritik Toplantı

Sivas Kongresi’nin 106. Yılı İçin Hazırlıklar Başladı

Sivas Ticaret Borsası’ndan Gürün’e Teknolojik Destek

Abdulvahabi Gazi Türbesi ve Çevresi İçin Rehabilitasyon Projesi Masaya Yatırıldı

  • Perşembe 35.8 ° / 17.4 ° Güneşli
  • Cuma 31.6 ° / 17 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 30.5 ° / 14.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2