Parkinson hastalığını anlattı

SCÜ Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır Parkinson Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunarak hastalığın ileri yaş hastalığı olduğunu ifade etti.

GÜNDEM 11.04.2023 14:15:00 1654 0
Parkinson hastalığını anlattı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır 11 Nisan Parkinson Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Yaptığı açıklamada parkinsonun ileri yaş hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır “Parkinson hastalığı, nörolojide özellikle önem arz eden klinik olarak tanısı konulabilecek bir hastalıktır. Beynin bazal ganglion bölgesindeki (beynin orta bölümünün derinliklerinde yer alan beyin bölgesi) duygusal tepkilerin kontrolünde rol oynayan ve beyne sinyaller ileten kimyasal bir madde olan dopamin maddesinin yetersizliğine bağlı gelişen hipokinetik (hareketlerin yavaşlaması) bir hastalıktır.” dedi.

Prof. Dr. Bolayır, hareketlerin ve adımların yavaşlaması, vücudun öne eğik duruşu, istirahat tremoru (kontrol edilemez titreme), mimiklerin azalması ve cildin yağlı olması gibi durumların hastalığın en önemli bulguları arasında olduğunu belirtti.

Parkinson hastalığının hipokinetik hareketlerin yavaşlaması kategorisinde düşünülmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Bolayır, parkinson hastalığının dopamin azlığına bağlı olarak geliştiğini, bu hastalığı, dopaminin veya farklı maddelerin fazlalığından kaynaklanan kore, hemiballismus gibi hiperkinetik hastalıklarla karıştırmamak gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Bolayır, “Bu hastalıklarla parkinsonun tedavisi taban tabana zıttır. Bu ayrım, tanı ve tedavi için çok önemlidir.” dedi. 

Son olarak hastalığın tedavisinden bahseden Prof. Dr. Bolayır “Tanıyı koyduktan sonra geniş yelpazede ilaçlar kullanmak gerekmektedir. Parkinson ileri safhada on/off dediğimiz periyotlara girebilir. On periyodunda hasta, birden bire hızlı bir hareket haline girebilir hasta takılıp düşebilir. Off periyodu ise tüm hareketlerin kaybolduğu, hastanın kaskatı kesildiği kapalı bir dönem anlamına gelmektedir. Bu dönemlerdeki apomorfin tedavileri uygulanabilir. Eğer bu periyotlar hiçbir ilaca yanıt vermiyorsa talamik bölgede ufak cerrahi yöntemiyle ya da buraya takılan piller ile tedavi yapılabilir.” dedi.

Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığını anlattı
Yorumlar (0)

Vali Şimşek Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplandı

Sivas Valiliği Himayesinde Sevgi Evlerinde Kızak Etkinliği Düzenlendi

Özçoban: Sivasspor’da Transfer Yasağı Bitiyor, Şehir Maça Kenetlenmeli

Başkan Adem Uzun’dan Yiğidolara Tribün Daveti

Özdemir’den Kamu Yatırımları İçin Teşekkür Mesajı

Deveci: Şanlı Türk Bayrağı Ebediyen Göklerde Dalgalanacaktır

Karasu: Özel Sektörde Sendikalaşma Neredeyse Bitirildi

(VİDEOLU HABER) CAN DOSTLAR SON ANDA KURTARILDI.

STSO, 2026'nın ilk toplantısını yaptı

Krizde Sorumluluk Aldı, Yükü Omuzladı: Özçoban’dan Sivasspor’a Büyük Fedakârlık

Vali Şimşek, Umut Efe ve Beyza Yaren’in Karne Sevincine Ortak Oldu

Vali Şimşek’ten Anaokuluna Anlamlı Ziyaret

  • Cumartesi 1.2 ° / -2.5 ° Puslu
  • Pazar 2.8 ° / -2.2 ° Sisli
  • Pazartesi 4.2 ° / -1.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
12.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
14.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9