Endoskopi kolay ve ağrısız bir yöntemdir

Medicana Sivas Hastanesinde görev yapan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Abdulkerim Yılmaz, genelde mide ve bağırsak sisteminde kullanılan endoskopi işlemi hakkında bilgiler verdi.

GÜNDEM 2.03.2023 15:56:00 1104 0
Endoskopi kolay ve ağrısız bir yöntemdir

Medicana Sivas Hastanesinde görev yapan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Abdulkerim Yılmaz, genelde mide ve bağırsak sisteminde kullanılan endoskopi işlemi hakkında konuştu. 

Endoskopi cihazı ile vücudun bazı bölgelerinin incelendiğini belirten Yılmaz, “Endoskopi ışığı ve kamerası olan fleksibıl bir cihazdır. Teşhise dönük olan endoskopi cihazı ile sıklıkla mide ve bağırsak sistemi incelenir. Sindirim sistemini incelemek için rektal/anal yol ya da ağız kullanılır. Rektal/anal yol kullanılarak yapılan endoskopik işlemlere kolonoskopi, ağız yolu ile yapılan endoskopik işlemlere de gastroskopi denilir. Endoskopi ile mide problemleri yanında yemek borusu, on iki parmak bağırsak rahatsızlıkları teşhis edilebilir. Benzer şekilde kolonoskopi ile kalın bağırsak rahatsızlıkları ve ince bağırsak rahatsızlıkları teşhis edilebilir’’ şeklinde konuştu.

Endoskopinin birçok sindirim sistemini ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanıldığını dile getiren Yılmaz,  “Sebepsiz kilo kayıplarında, sebepsiz karın ağrılarında, uzun süren mide yanma ve ekşimelerinde, göğüs yanmalarında, reflü hastalığının tanısında, kansızlıklarda teşhis amaçlı, mide poliplerinde, karın gaz ve şişkinliklerinde, yemek borusu hastalıklarında, özellikle yutma güçlüğü şikayetlerinde, makattan kan gelmesi durumlarında, kanser taramasında ve bunun gibi daha birçok sindirim sistemini ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılır. Bu yöntemle gerek mideden gerekse kalın bağırsaktan biyopsi alınarak tanı kesinleştirildiği gibi mide kanamalarında, sindirim sistemi poliplerinin alınmasında ve bir takım prekanseröz lezyonların çıkarılması gibi durumlarda da tedavi amaçlı kullanılır” ifadelerini kullandı.

Endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek risklerin düşük olduğunu söyleyen Yılmaz, “Endoskopi cerrahi işlemlere göre oldukça güvenli bir yöntemdir. Her tıbbi işlem gibi endoskopinin de düşük olmakla birlikte riskleri bulunmaktadır. Endoskopik işlem borusu son derece hassas ve hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı için endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek riskler son derece düşüktür.  Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir. Endoskopi sonrası riskler düşük olsa da şiddetli mide yanması, karın ağrısı, kan gelmesi, kusma, nefes zorluğu aşağıdaki durumların gözlemlenmesi halinde mutlaka bir hekime danışınız. Endoskopi genellikle tanısal amaçlıdır, bir grup hastada ve hastalıkta tedavi amaçlıdır. Endoskopi cihazına özel aletler eklenerek tedavi amaçlı da kullanılabilir. Yemek borusu darlıklarını açmak, polip kesmek, yabancı bir nesnenin çıkartılması gibi işlemler endoskopi yöntemi ile yapılabilir” dedi.

Yılmaz, endoskopi işlemi yapılmadan 8 saat önce yemenin ve içmenin bırakılması gerektiğini belirterek, “Gerek gastroskopi gerekse kolonoskopi deneyimli ellerce yapıldığı takdirde son derece kolay ve ağrısız bir yöntemdir. İşlem sırasında duyulabilecek her türlü ağrı ve rahatsızlık şikayetlerini ortadan kaldırmak için hastaya yapılacak işlemin özelliğine göre, sakinleştirici ve gerekirse uyutucu aneztesi uygulanır. Böylece hasta işlemi hiçbir şekilde hissetmez. Midenin görüntülenmesi yaklaşık 10 dakika kalın bağırsağın görüntülenmesi ise yaklaşık 20-30 dakika sürer. Midenin işlem için boş olduğundan emin olmak için endoskopiden önce 8 saate kadar yemek ve içmek bırakılmalıdır. Endoskopi işleminden önce kullanılan bütün ilaçlarla ilgili gastroenteroloji doktoruna bilgi verilmelidir. Kan sulandırıcı ilaçlar endoskopi işleminden birkaç gün önce kanamaya neden olabileceği için bırakılmalıdır. Diyabet, kalp hastalığı veya yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler ile ilgili gastroenteroloji doktoru gerekli yönlendirmeleri yapacaktır. Gastrit, ülser, erezyon, herni, özefeajit, emilim bozukluğu, kanserler, kanama, polipler gibi tanılar konulabilir. Bu tanılara göre de hastanın tedavisi başlanır. Gerekli durumlarda biyopsi alınıp patolojiye gönderilebilir” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler: Endoskopi kolay ağrısız yöntemdir
Yorumlar (0)

Abdulvahabi Gazi Türbesi ve Çevresi İçin Rehabilitasyon Projesi Masaya Yatırıldı

Milletvekilleri Güler ve Toy’dan Aşık Veysel Müzesi’ne Ziyaret

Vali Yılmaz Şimşek’ten Yaz Kur’an Kurslarına Ziyaret

LGS Türkiye Birincisi Mehmet Emin Toprakoğlu’ndan Müdür Erdoğan’a Ziyaret

Millî Eğitim Müdürü Erdoğan’dan Yaz Kurslarına Ziyaret

Adem Uzun, biçerdövere binerek ilk hasadı yaptı

YKS’de Türkiye İlk Bine Giren Sivaslı Öğrencilerden Başkan Uzun’a Ziyaret

Sivas’ta Tarımın Geleceği Masaya Yatırıldı: Tarım Ticaret Merkezi Projesi Detayları Paylaşıldı

Sivas’ta 2025 Genel Tarım Sayımı İçin Personel Eğitimi Düzenlendi

Şimşek, Sivas basınının güçlü sesi Sultan Şehir’i ziyaret etti

Sivas OSB’ye Anlamlı Anıt: "Demir Döven İşçi Heykeli"

Sivas Kent Konseyi Başkanı A. Necip Günaydın’ın Basın Bayramı Mesajı

  • Salı 36.9 ° / 20.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 37.1 ° / 19.7 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 17.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2