Dünya’nın köşe yazarından ESTAŞ’a övgü

EKONOMİ 20.12.2019 18:00:00 2478 0
Dünya’nın köşe yazarından ESTAŞ’a övgü

Dünya’nın köşe yazarından ESTAŞ’a övgü

Dünya gazetesi köşe yazarı Osman Arolat, bugünkü köşe yazısına Sivas’ın gururu Eksantrik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ni (ESTAŞ) taşıdı.

Naci YILDIZ

Sivas’ı kam milinin başkenti yapma yolunda emin adımlarla ilerleyen ve Sivas Sosyal Araştırmalar Merkezi (SİSAM)  tarafından yapılan son ankette Sivas’ın marka değerleri arasında 1. olmayı başaran ESTAŞ, Sivas’ın yanı sıra ülke gündeminde de önemli bir yer tutuyor.

Dünya gazetesinin usta kalemlerinden Osman Arolat, bugünkü köşe yazısında son süreçte attığı adımlarla personel sayısını sürekli artıran ve çok sayıda kişiye istihdam sağlayan ESTAŞ’a yer verdi.

ESTAŞ’ın kuruluş sürecindeki gelişmelere değinen Arolat, şirketin üniversite-sanayi işbirliği ile önümüzdeki yıl implant üretimine başlayacağına dikkat çekti.

Ülkemizin en çok okunan köşe yazarları arasında yerini alan Arolat, “Eksantrik milden implant üretimine…”  başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi:

“1974 Amerikan ambargosu sonrasında piyasadaki yaşanan sorun nedeniyle Ford kamyonları için Sivas’ta eksantrik mil üretimine başlayan yıllar içinde 42 ülkeye ihracat yapan ESTAŞ, üniversite sanayi işbirliği ile önümüzdeki yıl implant üretimine başlayacağını açıklıyor.

1974 yılındaki Amerikan ambargosu sonrası 1977 yılında, piyasadaki sıkışıklığı gören Halis Vermezoğlu, Ford kamyonları için Sivas’ta eksantrik mil üretimine başlamış. 1990 yılında Almanya’da çalışan Sivaslılar Mercedes fabrikasından aldıkları eksantrik mil üretim araçlarını Türkiye’ye taşıyıp, yenileyerek eksantrik mil üretimlerini geliştirip çeşitlendirmişler.
ESTAŞ, bugün Sivas’ta 112 bin metrekaresi kapalı, 182 bin metrekare alanda binin üzerinde çalışanıyla ürettiği eksantrik milleri doğrudan 42 ülkeye ihraç ediyor. Güney Afrika, İngiltere ve Amerika’daki bayileriyle oradan da satış yapıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Timuçin’in verdiği bilgiye göre bu yılı 250 milyon liralık ihracatla kapatacaklar. Bu rakam son yıllarda hızla arttı ve artmaya devam ediyor…

Ayrıca, ESTAŞ olarak yeni bir üretim alanına giriyorlar. Üniversite sanayi işbirliği örneğiyle medikal sektöründe milyarlarca dolarlık ithalatı azaltmak için Doçent Dr. Oğuzhan Görler yönetiminde implant üretimine hazırlanıyorlar. Bununla 2019 yılında TİM tarafından verilen inovasyon sonuçlarının ticarileşmesi kategorisindeki birinciliklerini de hayata geçirmiş olacaklar.

Timuçin, ürettikleri ürünün iyileşme sürecini daha hızlandırdığını ve piyasada ağırlıklı olarak kullanılan ürünün yerini alarak önemli bir katma değer sağlayacağını, ithal girdiyi azaltarak yerliliği artıracağını belirtiyor.

Üretime geçmelerinin ardından ürettikleri implantların ihracatı için de çalışma başlatacaklarını ileten Timuçin, bunun için pazar araştırması yaptıklarını söylüyor.

ESTAŞ’ın eksantrik mil üretiminde son dönemde Volvo ve Bosch gibi yeni müşteriler ekleyerek ihracattaki pazarlarını genişletip artırdığını biliyoruz. İmplant üretiminde de iç piyasada yerli ürün kullanımını artıracaklarına ve ihracat yaparak katma değer artışı sağlayacaklarına inanıyorum…”

Benim de bir dönem Sivas bölge temsilciliğini yürüttüğüm Dünya gazetesinin köşe yazarı Osman Arolat'ın Sivas’ın gururu olan, üretimiyle hem ilimize hem de ülkemize büyük katkı sağlayan ESTAŞ’ı köşesine taşımasını çok anlamlı bulduğumu belirtmek isterim.  Osman Arolat'ın yazılarıyla Türkiye ekonomisinin nabzını tutan bir gazeteci olduğunu belirtir ESTAŞ'a başarılarının devamını dilerim...(Sultan Şehir Gazetesi İmtiyaz Sahibi-Sivas Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Naci YILDIZ)

Anahtar Kelimeler: Dünya’ yazarından ESTAŞ’
Yorumlar (0)

ŞEYH ŞAMİL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

BG Grup Başkanı Özçoban: Cumhuriyet, Modern Türkiye’nin Mayasını Oluşturmuştur

KGK: Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacak

Özdemir'den kutlama mesajı

A. Necip Günaydın’ın Cumhuriyet Bayramı Mesajı

TEMELSİZ DUVAR CADDEDE KAYMAYA NEDEN OLDU.

SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ’NDE FİLİSTİN FARKINDALIĞI PROJESİ

Bıyıkoğlu Dünya Şampiyonu Oldu.

Çevgan, Anadolu'da yüzlerce yıl sonra yeniden oynanmaya Sivas'ta başlamıştı.

(VİDEOLU HABER) HAFTA SONU 3 YENİ PARK HİZMETE AÇILDI…

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı yapıldı

Ortak kullanım için protokol imzalandı

  • Cuma 16.3 ° / 4.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.2 ° / 5 ° false
  • Pazar 17.7 ° / 4.3 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 10 6 0 4 12 22
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 4 1 5 4 17
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
7.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
10.KOCAELİSPOR 10 3 5 2 -4 11
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 10 2 4 4 2 10
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4