BİLGİN, VİRÜSÜN BELİNİ KIRDI

Ortak akıl anlayışıyla belediyeyi yöneten Hilmi Bilgin’in  koronavirüs salgını sürecinde Valilik ile birlikte attığı adımlar meyvelerini verdi.

GÜNDEM 27.04.2020 21:25:00 2589 0
BİLGİN, VİRÜSÜN BELİNİ KIRDI

Ortak akıl ve istişareye önem veren Belediye Başkanı Hilmi Bilgin; Gazetemiz İmtiyaz Sahibi ve Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) İl Temsilcisi Naci Yıldız’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Koronavirüs salgını nedeniyle Sivas Valiliği ile birlikte koordineli bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Başkan Bilgin, salgınla mücadele konusunda atılan adımlar, İçişleri Bakanlığınca çıkartılan genelgeler kapsamında faaliyetlerine ara veren iş yerlerine yönelik yapılan çalışmalar ve projelere ilişkin bilgiler verdi.

Sivas Belediyesi olarak Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve ülkemize de sirayet eden koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı önemli tedbirler aldınız. Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından pandemi ilan edilen salgına karşı ilk vakanın görülmesinin ardından yapılan çalışmalar hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Öncelikle tüm hemşehrilerimizi muhabbetle selamlıyor, bu süreçte evde kalarak alınan tedbirlere uyup, kurallara riayet ettikleri için şükranlarımı sunuyorum. Sürecin başladığı andan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımızın talimatları doğrultusunda, Valimiz ve diğer ilgili müdürlerin katılımı ile şehrimizde bir Pandemi Kurulu oluşturduk. Bu kurulda hemşehrilerimizin virüsten korunması adına şehrimiz için uygulanacak kararları aldık. Belediyemizce ilk andan itibaren kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, bankalar, askeri alanlar, KYK öğrenci yurtları, huzur evleri, eczaneler, sağlık ocakları başta olmak üzere hemşehrilerimizin yoğun olarak kullandığı mekanlarda düzenli olarak dezenfekte çalışmaları yaptık ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca, şehir içi toplu ulaşım araçları, şehirlerarası otobüs terminali, tren garı ve havalimanı gibi yoğun kullanılan mekan ve araçları belirli aralıklarla ilaçlama yapılarak dezenfekte ediyoruz. Dezenfekte işlemi ile beraber, virüs ve bakterilerin yoğunlukta olduğu kanalizasyonlar, akarsu, dereler ve durgun sular, arazilerde oluşan su birikintileri, çöp konteynerleri ve çöp kamyonlarında ilaçlama çalışmalarımız devam ediyor. Valiliğimizle koordineli bir şekilde maske dağıtımlarımız da yine sürüyor. Belediye olarak bugüne kadar 350 bin maske dağıttık ve 1 milyon maskenin de siparişini verdik. Gerek esnaflarımıza gerekse mahalle sakinlerimize bu dağıtımları yapmaya devam edeceğiz. Ekonomik anlamda ise tüm imkânlarımızı seferber ederek hemşehrilerimize destek olmaya çalışıyoruz. Hükumetimiz tarafından alınan önlemler çerçevesinde iş yerleri kapanan belediye kiracısı esnaflarımızdan 3 ay boyunca kira almamama kararı aldık. Bu süreçte çevre ve ilan reklam vergilerini de almayacağımızı belirttik. Yine mekanik su sayaçlarında okuma yapmadık ve su kesintisi veya fatura tahsilatı gerçekleştirmedik. Eğer süreç uzarsa biz de bu uygulamalarımızın kapsamını genişleterek süresini uzatacağız. Günde 100 bin kişi ortalamasıyla yolcu taşıyan halk otobüslerinin bu süreçte yolcu sayıları hafta içi 8 bin, hafta sonu 3 bine kadar düştü. Bu nedenle halk otobüsçülerimize mazot yardımı kararı aldık ve uyguluyoruz. Son olarak da bu süreçte iş yerlerini kapatan esnaflarımıza belediye olarak bin lira nakit desteği sağlanması için bir karar aldık ve şu anda uygulamamız devam ediyor. Sosyal belediyeciliğin gereği olarak bize düşen bu süreçte devletin, milletin yanında olmaktı, bunu da elhamdülillah gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum.

Korona salgını tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de en çok ekonomiyi etkiledi. Hükümetin almış olduğu tedbirler kapsamında çıkartılan genelgeler doğrultusunda bazı iş yerlerinin faaliyetlerine ara verildi. Bu nedenle bu süreçten etkilenen esnaflara bin lira nakdi destekte bulunulacağını açıkladınız. Bu çalışmanın detayları ve geri dönüşlerine ilişkin kısaca değerlendirmede bulunur musunuz?

Biraz önce kısa başlıklar altında özetlediğimiz bu faaliyetlerimiz arasında esnafımıza bin lira nakit desteği de vardı. Bu uygulamamız gerçekten esnafımız için can suyu olacak. Sadece esnaflarımızda değil, toplumun her kesiminde büyük yankı uyandırdı. Günlük onlarca hemşehrimiz teşekkür için bizi arıyor. Biz devletin millet için olduğu düsturundan hareketle bu uygulamayı başlattık. Bu süreçte görev tanımlamalarına, sınırlarına bakmaksızın tüm imkânlarımızı hemşehrilerimiz için seferber ettik. Bu minvalde İçişleri Bakanlığımızın genelgesi ile iş yerlerini kapatan kahvehane, kıraathane, çay ocağı, internet kafe, lokanta, berber ve kuaförler, pazarlarda tezgâhını kapatan tuhafiye ve züccaciye esnafı ile öğrenci servisi yapan esnafımıza yönelik Belediye Meclisimizden aldığımız kararla bin lira nakdi yardım yapıyoruz. Destekten faydalanmak isteyen esnaflarımız, bağlı bulundukları meslek odalarına veya Belediyemiz Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bizzat başvuruda bulunabilecekler. Burada niyetimiz, bürokrasiyi asgariye indirip zorunlu olan şartları sağladıktan sonra müracaat eden her esnafımızı bu destekten faydalandırmaktır. Bu zor günler elbet geçecek ancak önemli olan bu zor günlerde birliğimizi, beraberliğimizi ve millet olma şuurumuzu bir kez daha dünyaya göstermek. Dünya genelinde adı büyük olan devletler çökerken, gerek sağlık alanında gerekse diğer alanlarda yapılan yardımlarla birlikte gıptayla izlenen bir ülke olduğumuzu gördük ve ‘İyi ki Türk vatandaşıyız’ dedik. Bizler bu süreçten güçlü bir şekilde çıkacağız, buna yürekten inanıyorum.

Belediye olarak virüs salgınının hemen ardından ilk etapta hangi projelere öncelik vermeyi düşünüyorsunuz?

Öncelikle en az vaka ve buna bağlı olarak en az can kaybıyla bu süreci kısa bir zamanda atlamayı diliyorum. Süreç devam ederken biz belediye olarak temizlik, altyapı, park-bahçe, sosyal yardımlar gibi mutat çalışmalarımızı zaten sürdürdük. Ara verdiğimiz hizmetlerimiz; kültürel faaliyetler, kurslar, işletme iştiraklere bağlı sosyal tesislerimiz gibi alanlar da oldu. Tabi bu süreci bir dinlenme, tatil olarak görmedik. Gücümüzü ve potansiyelimizi virüsle mücadeleye aktardık. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığımız projelerimizin de altyapısını hazırladık, fizibilite çalışmalarını gerçekleştirdik. 

İnşallah bu zorlu sürecin ardından Sivas Belediyesi olarak çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam edeceğiz. Ancak bu sürecin açtığı yaraları hükümetimizle birlikte kapatmak için ne gerekiyorsa üstümüze düşeni de yapacağımızı söylemek istiyorum. Sivaslı hemşehrilerimin ihtiyaç duyduğu her alanda  belediye ekiplerimizle birlikte yanlarında olacağız. Projelerimizi hayata geçirirken hep insan odaklı sosyal belediyeciliği ön planda tutarak vatandaşlarımızın karşısına çıkıyoruz. Belediye olarak altyapıdan fen işlerine, temizlik işlerimizden SİBESKİ'ye,  kültür ve sanat işlerine kadar şehrimize dokunan projelere imza atarak her zaman önceliğimizi  hemşehrilerimizden yana tutacağız. Bakın Kale Projemiz hız kesmeden devam ediyor, kent meydanı cephe giydirmeleri tamamlandı, ikinci etabına başlayacağız. Recep Tayyip Erdoğan bulvarı ki üniversitemizle şehrimizi buluşturacak önemli bir proje, Millet Bahçemizi tamamladık açılışını gerçekleştireceğiz, kent meydanındaki jandarma lojmanlarını yıkarak tüm Türkiye'ye örnek olacak bir kent meydanı projesini hayata geçiriyoruz. Diğer yandan mahallelerimize kültür merkezleri sosyal donatılar yapmaya devam edeceğiz, hemşehrilerimiz merak etmesin önceliğimiz her zaman  onlar olacak. /Sultan Şehir/

 

Anahtar Kelimeler: BİLGİN VİRÜSÜN BELİNİ KIRDI

BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

Sivas ses getirecek

Kampanyaya destek istedi

"Cumhuriyet döneminin en büyük altyapı hamlesini gerçekleştireceğiz"

SİVAS'A DEĞER KATACAK PROJE HAYATA GEÇECEK

TEŞEKKÜRLER ADEM BAŞKANIM

ESTAŞ’ı tebrik ediyoruz

Kurbanlık alırken dikkatli olun!

STSO sayesinde Divriği’yi gezdiler

Borsa Meclisi toplandı

Camiler, sevgi merkezleridir

Bozyiğit: "Başarılarımızı, Açı Eğitim Kurumları çatısı altında sürdüreceğiz"

  • Perşembe 16.1 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 19.9 ° / 6.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 13.7 ° / 6.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50