Afetlere Hazırlıklı Olmak Zorundayız

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü İşitme Engelliler Spor Kulübü ile birlikte düzenlediği program kapsamında 160 işitme engelliye doğal afet bilinci eğitimi verecek

2.01.2016 10:00:35 2107 0
Afetlere Hazırlıklı Olmak Zorundayız

Afetlere Hazırlıklı Olmak Zorundayız

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü İşitme Engelliler Spor Kulübü ile birlikte düzenlediği program kapsamında 160 işitme engelliye doğal afet bilinci eğitimi verecek

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Sivas Valisi Âlim Barut, ?Türkiye Anadolu coğrafyası olarak, Trakya olarak gerçekten de yüzde 95´i doğal afetlere maruz bir bölge. Bunu da özellikle deprem olarak zaman zaman görüyoruz. Ne büyüğünü de 1999´da yaşadık. Dolayısıyla toplum olarak afete hazırlıklı olmak zorundayız. Depremleri önleme imkânı henüz yok. Depremleri önceden haber verme imkânı da yok. Dolayısıyla deprem olacaktır. Biz, depreme hazırlıklı olmak zorundayız? dedi.

Sivas İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Sivas İşitme Engelliler Spor Kulübü tarafından düzenlenecek olan Afete Hazır Toplum Projesi konulu SODES projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Büyük Otel´de gerçekleştirilen toplantıya Sivas Valisi Âlim Barut, Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci ile ilimizdeki diğer kamu, kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ile çok sayıda işitme engelli vatandaşlarımız katıldı.

Bu proje kapsamında işitme engellilere temel afet bilince verilecek, afet türleri anlatılacak ve afetler öncesi, sırası ve sonrasında alınması gereken tedbirler anlatılacak. Yangın konusunda eğitim verilecek. Eğitimler sonrasında gerekli emniyet tedbirleri alınarak, yangın ve deprem tatbikatı yapılacak.

Toplantıda konuşan Sivas Valisi Âlim Barut, ?Bugün burada kamu kurumuyla bir sivil toplum kuruluşunun iş birliğinde çok güzel bir projenin ortaya çıktığına şahit oluyoruz. Sadece isimlerden hareket ederek bile bu durumu izah edebiliriz. Birincisi İl Afet İl Müdürlüğü? Türkiye Anadolu coğrafyası olarak, Trakya olarak gerçekten de yüzde 95´i doğal afetlere maruz bir bölge. Bunu da özellikle deprem olarak zaman zaman görüyoruz. Ne büyüğünü de 1999´da yaşadık. Dolayısıyla toplum olarak afete hazırlıklı olmak zorundayız. Depremleri önleme imkânı henüz yok. Depremleri önceden haber verme imkânı da yok. Dolayısıyla deprem olacaktır. Biz, depreme hazırlıklı olmak zorundayız? dedi.

Vali Barut şöyle devam etti:

?İkincisi İşitme Engelliler Spor Kulübü? Hepimiz engelli olmaya adayız. Benim de sağ kulağımda yüzde 70 oranında işitme kaybı mevcut. Sol kulağımla idare ediyorum. Dolayısıyla ben de bir engelli adayıyım. Herkes gibi engelli kardeşlerimizin de doğal afetlere hazırlıklı olması gerekiyor. Bu projede İl Afet ve Acil Durumlar Müdürlüğü ile Sivas İşitme Engelliler Spor Kulübü bir araya gelmiş. Bu her zaman arzuladığımız bir şey. Ben bu projenin uygulamasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.?

160 İŞİTME ENGELLİYE

AFET EĞİTİMİ VERİLECEK

Sivas İl Afet ve Acil Durumlar Müdürü Nazif Ekinci ise bu proje ile ilimizdeki 160 işitme engelliye Afet bilinci eğitimi verileceğini kaydetti.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Sivas İşitme Engelliler Spor Kulübü olarak müştereken hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanan Afete hazır toplum konulu SODES projesinin tanıtımını gerçekleştirdiklerini belirten Ekinci, ?Yüzde 95´i doğal afet kuşağı üzerinde olan ülkemizde özellikle afetin birçok türünü görmek mümkündür. Başta deprem olmak üzere, çığ, heyelan, sel, kaya düşmesi gibi birçok afet türleri günlük hayatımızı kesintiye uğratmakta, birçok can ve mal kaybına sebebiyet vermektedir? dedi.

Ekinci şunları kaydetti:

?Özellikle engelli vatandaşlarımıza temel afet bilinci kazandırma amacıyla hazırladığımız bu proje bu anlamda ülkemiz açısından ilklerden birisidir. İlerleyen zamanlarda diğer engelli vatandaşlarımıza temel afet bilinci kazandırmaktır. Sadece bizlerin ya da diğer paydaş kurumların doğal afetlere hazır olması tabi ki asla yeterli değildir. Zincirin halkaları gibi kamu, kurum ve kuruluşlarıyla, Sivil Toplum Kuruluşlarıyla hep birlikte sımsıkı kenetlendiğimiz takdirde tıpkı Japonya örneğinde olduğu gibi doğal afetlerden zarar görmeden doğal afetlerle iç içe yaşamayı öğrenmemiz mümkündür.?

İl Afet ve Acil Durumlar Müdürü Ekinci, ?Bu projeyle 160 işitme engelli vatandaşımıza ve 340 gönüllü gencimize temel afet bilinci eğitimi vereceğiz. Ayrıca engelli vatandaşlarımızdan 20 kişiye hentbol, 20 kişiye masa tenisi, 20 kişiye satranç ve 20 kişiye de izcilik kursları Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz ile koordineli olarak verilecektir? dedi.

Sivas İşitme Engelliler Spor Kulübü Koordinatörü Mustafa Epik ise, ?İşitme Engelliler Derneği olarak amacımız kuruluş amacımıza göre hareket etmektir. Kuruluş amacımızda belirtilen görevleri yerine getirerek, kamu kurumlarıyla iş birliği yapmak ve bu yolda çalışmaya devam etmektir. Kulübümüzün üyelerinin yüzde 90´ı işitme engellidir. İşitme engelliler geçmişten gelen sorunları nedeniyle bugün eğitimsiz olma durumuyla karşı karşıyadır. Ayrıca işaret diliyle ilgili sorunlarımız mevcuttur. Şuan toplumumuzun çoğunluğu işaret dilini bilmiyor. Bu da işitme engellilerin iletişimine engel olmaktadır. Bu projemizle birlikte bu engelli bir nebze olsun aşmak istiyoruz? şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)

Özdemir: “Her Destek, Sivas’ın Geleceğine Yapılan Yatırımdır”

Şehit ailesine taziye ziyareti

Atık pil şampiyonlarına Ankara ödülü

Sivaslılar, türküye doydu

Destici'den Uzun'a teşekkür

Kupayı, Şimşek çiftinden aldılar

Sivas Belediyesinden Unutulmaz Ozan İçin Muhteşem Müze

Sivas Olgunlaşma Enstitüsü Ankara'da düzenlenen festivale damga vurdu

252 KONUT VE 53 DÜKKANLIK DEV PROJE BAŞLADI

Haksever, çalışmaları anlattı

Sivas'ta "Madde Bağımlılığı ile Mücadele" semineri düzenlendi

Buruciye BİLSEM'de yıl sonu etkinliği

  • Salı 18.6 ° / 5.6 ° false
  • Çarşamba 22.4 ° / 5.6 ° Güneşli
  • Perşembe 23.9 ° / 7.6 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2