Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Bizler gelip geçiciyiz, faniyiz ama yapmış olduğumuz eserler ülkemize, milletimize hizmet etmeye devam edecek. Biz de bizim adımıza konuşacak eserler inşa etmeye devam edeceğiz" dedi.
Sivas Belediyesi’nin çöpten elde edilecek enerjiyle ısıtılacak topraksız cam sera projesinin temeli atıldı.
55 milyon liralık yatırımla yaklaşık 100 kişiye istihdam sağlayacak Hollanda usulü modern topraksız cam sera projesinin temel atma töreni Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne bağlı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda gerçekleştirildi.
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan programda Sivas Belediyesine ait çevre projelerinin anlatıldığı kısa film sunuldu.
VARDI: EŞSİZ BİR PROJE
Programın açılış konuşmasını yapan Biotrend Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nuri Vardı, “Global dünyamızın gelecekteki ticari faaliyet alanlarının enerji, geri dönüşüm, bilişim ve tarım olacağı aşikardır. Bizim bugün burada Biotrend Enerji olarak temelini attığımız projemiz bu sektörlerin tamamını kapsayan özel ve eşsiz bir projedir. Bu sera yenilenebilir enerji olarak evsel atıklardan çıkan metan gazını kullanarak elektrik enerjisi üreten motorlardaki ceket suyu sıcaklığının yanı sıra bacasından çıkan atık ısının da karbondioksitin de bir arada kullanıldığı Türkiye’nin ilk modern sera yatırımı olacaktır” açıklamasında bulundu.
Vardı’nın ardından ilimizde sera yatırımı gerçekleştiren önceki dönem Belediye Başkanı Sami Aydın konuştu.
REKTÖR KUL, GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Aydın’ın ardından konuşan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul; geri dönüşümün önemine dikkat çekti. Kul; “Doğal kaynaklar oldukça sınırlı. Bazı bilimsel araştırmalar gösteriyor ki birçok doğal kaynak 20-30 yıl içerisinde tükenmiş olacak. Dolayısıyla geri dönüşüm dünyanın da üzerinde yoğun olarak çalıştığı bir konu. Bunlar artık ileri teknoloji olarak ticarileşen prosesler haline geldiler. Topraksız tarım alanında yapılacak bu yatırım da bunun bir göstergesi olmakta. Aynı zamanda evsel atıkların elektrik enerjisine dönüşmesi orada çıkan atık ısının bir cam serayı ısıtması şu anda yaygın olarak kullanılabilecek gelişmiş bir teknoloji haline geldi. Bu yatırımın öncülüğünü yapan herkesi tebrik ediyor, ilimize ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Üniversite olarak hizmetinizde olduğunuzu belirtiyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.
YILDIZ: ÖĞRENCİLERİMİZ BURADA ÇALIŞACAK
Yatırımın ülkemize, Sivas’a hayırlı olmasını temenni eden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ise “Üniversitelerin en önemli görevlerinden birisi eğitim-öğretim diğeri ise araştırma projeleridir. Elbette eğitim öğretimle öğrencilerimize bilgi verirken bu bilginin araştırmaya dönüşmesi önemlidir. Bundan dolayı Sivas Cumhuriyet Üniversitemizde yapmış olduğumuz 3+1 ve 7+1 eğitim sistemi ile okulda teorik eğitimi alan öğrencilerimizin pratiği de almaları için 14 hafta boyunca ilgili alanlarda çalışmalarını sağlıyoruz. Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan bitkisel hayvansal üretim bölümümüzün güzel çalışmaları var. Solucan Gübresi Tesisimiz de üretilen gübreleri kullanarak tarımla ilgili yaptığımız çalışmalarda verimi artırmaya yönelik birçok şeyi elde ettik ve böylece çiftçimize de örnek olduk. Bölümümüz kurmuş olduğumuz seralarda da güzel çalışmalar yapıyorlar. Bugün burada temelini attığımız tesiste de hocalarımızın yer alması bizim için önemli. Firma yetkilileriyle yapacağımız protokolle öğrencilerimiz de burada çalışacaklar. Böylece okulda öğrenmiş oldukları bilgileri burada ürüne dönüştürmüş olacaklar. Bu açıdan önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
BİLGİN: ŞEHRİMİZE HAYIRLI UĞURLU OLSUN
Sivas’ın önemli bir esere daha kavuşacağını belirten Belediye Başkanı Hilmi Bilgin de “Bugün şehrimize önemli bir tesisi kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Temelini attığımız modern cam sera ülkemize, şehrimize, ekonomimize hayırlı uğurlu olsun. Kamu kurumlarında milletimiz adına iş yapanlar aslında iyi bir miras aldıkları zaman işleri çok kolay oluyor. Biz hep söylüyoruz 3’ü yapmak istiyorsanız 1 ve 2’yi yapana teşekkür edeceksiniz. Biz de bu noktada Sami Aydın Başkanımıza şehrimize yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
BİLGİN: ÜNİVERSİTE-ŞEHİR İŞ BİRLİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ
Başkan Bilgin konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Bugün temelini attığımız bu proje ortak aklın, istişarenin, kurumlar arası koordinasyonun, üniversite-şehir iş birliğinin, özel sektör-kamu iş birliğinin en güzel örneği. Türkiye’de bir ilk uygulama ile şehrimize modern bir sera kazandırıyoruz. Çöp atık değildir; muzdan enerji üretiliyor, elma kabuğundan enerji üretiliyor, karpuz kabuğundan enerji üretiliyor. Bu yetmez, çöpten üretilen enerjiyle ortaya çıkan ısıdan da yaklaşık 55 milyon TL’lik yatırımla ülke ekonomisine, şehrimize katkı sağlayacak güzel bir eseri kazandırıyoruz. Yerel yönetimler, kamu kurumları çağın gerektirdiği donanımları görerek o noktada ön alırlarsa şehir ileriye gider. Bu alan aslında bunun bir örneği. Birçok ilde çöpten enerji üretilmesi yok, Sivas’ımızda var. Ortaya çıkan gazdan sera yaparak ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendi ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız Sıfır Atık Projesini önemsiyor. Biz biliyoruz ki dünyadaki kaynaklar sınırlı, suyumuz sınırlı, enerjimiz sınırlı. Dolayısıyla artan nüfusa karşı bu sınırlı kaynakları etkin kullanmanın yolu da içerisinde bulunduğumuz alanda yapılacak çağın anlam ve önemine uygun yatırımlardır. Biz de Sivas Belediyesi olarak özel sektörle iş birliği yaparak böyle bir tesisi Sivas’a kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Cumhuriyet Üniversitemiz ve Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin Sivas için ne kadar büyük bir değer olduğunu yapmış olduğu projelere verdikleri desteklerde görüyoruz ve hep yanımızda hissediyoruz. Ben her iki üniversitemizin rektörlerinin şahsında tüm akademik personelimize teşekkür ediyorum. Her alanda bize destek oluyorlar biz de bunu uyguluyoruz. Bugün Sivas bir değer kazandı. Biz Sivas olarak, Sivas halkı olarak tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın iş birliğiyle ortak akıl ve istişare ile birlikte bu şehre değer katacak eserler inşa etmeye devam edeceğiz. Bizler gelip geçiciyiz, faniyiz ama yapmış olduğumuz eserler ülkemize, milletimize hizmet etmeye devam edecek. Biz de bizim adımıza konuşacak eserler inşa etmeye, milletimizin duası ve desteğiyle birlikte devam edeceğiz. Bu eser şehrimize hayırlı olsun. Rabbim hayırlı uğurlu eylesin ve inşallah en kısa zamanda da açmayı bizlere nasip eylesin.”
AYHAN: SİVAS’IMIZ ÜRETİME DÖNÜK ÇEVRECİ BİR DEĞER DAHA KAZANDI
Projede emeği geçenlere teşekkür eden Vali Salih Ayhan ise, “Güzel bir eserin temelini atıyoruz. Sivas’ta hayırlı ve bereketli bir işin temelini atıyoruz. Proje tarımsal anlamda bir değer katacak. Özellikle salgın döneminde tarımın insanlık için olmazsa olmaz olduğunu gördüğümüz zaman bu işin tarım boyutuna baktığımız zaman güzel bir eser ortaya çıktığını görüyoruz. Diğer yandan belediyemizin yenilikleri de takip ettiğini görebiliyoruz. Bir belediye sadece yol yapar, çevre temizliği yapar değil bütüncül yaklaşımla teknolojiyi de takip ederek yenilikçi bir projeyi de bünyesine kazandırabilir. Bu proje bu bakış açısının vizyona yansıması olarak da değerlendirilebilir. Şehrimize istihdam anlamında katkı sunacak. Sivas’ımıza örnek bir proje olacak. Projede üretim, istihdam, iş birliği, koordinasyon ve vizyon var. Firmamızı, belediyemizi tebrik ediyorum. Temel bir umuttur. Ben emek veren herkese teşekkür ediyorum. Sivas’ımız üretime dönük çevreci bir değer daha kazandı. Rabbim mahcup etmesin” dedi.
Protokol konuşmalarının akabinde İl Müftüsü Yusuf Akkuş’un duasının ardından il protokolünün butonlara basmasıyla modern cam seranın temeli atıldı.
Modern tarımsal üretim tekniklerinin kullanılacağı serada, yıllık 2 bin 500 ton salkım domates üretilmesi hedefleniyor. /SULTAN ŞEHİR/